![© Victor Keech](/media/lib/20/1198753143_187884-10bc91789fd48be174f64b4702550b7e.jpeg)
Wegetarianie chorują rzadziej, ale...
17 marca 2009, 00:33Osoby preferujące "zieloną dietę" chorują na większość nowotworów rzadziej od zwolenników mięsa. Niestety, mamy też dla nich złe wiadomości...
![Przeciwciała w silikonie](/media/lib/64/silicacagesh-ccc2b6e3b8f48e8e7b26786bf9e2461c.jpg)
Leki na raka lepiej gryzą zza krat
22 maja 2010, 08:34W istocie wszystkie posiadane leki to na raka silne trucizny, które szkodzą naszym zdrowym komórkom nieco mniej, niż tym chorym. Postęp onkologii to ciągła walka o zwiększenie tej różnicy. Naukowcy zatem zapakowali je do... klatek.
![](/media/lib/75/marcos-dantus-przy-pracy-8f42b5480b46c2dc99c40f9548272dc9.jpg)
Szybsza biopsja (z) laserem
2 lutego 2011, 09:40Wykonywane w przyszłości biopsje mogą być bezbolesne i nieinwazyjne, a wszystko dzięki technologii laserowej opracowanej na Uniwersytecie Stanowym Michigan.
![](/media/lib/110/n-myszy-344a7cc5d4fc220b52311b91f00e75e2.jpg)
Powstrzymali stwardnienie rozsiane
19 listopada 2012, 10:25Naukowcom z Northwestern University udało się powstrzymać rozwój stwardnienia rozsianego (MS) u myszy. Dokonali tego dzięki biodegradowalnym nanocząstkom, które dostarczyły do organizmu zwierzęcia antygen powodujący, iż układ odpornościowy przestał niszczyć mielinę.
Misiowy łącznik ze światem
12 maja 2014, 11:36Efektem współpracy brazylijskiej agencji reklamowej DM9Rio i Hospital Amaral Carvalho jest ELO, wyposażony w głośnik mówiący miś dla chorych na nowotwory dzieci, które długo przebywają w szpitalu.
![](/media/lib/222/n-magnolia-rozowa-8722502ad7bcc7e5a6b4185f595e5240.jpg)
Związek z magnolii zwalcza raka kolczystokomórkowego
26 czerwca 2015, 11:13Honokiol, związek z kory magnolii, sprawdza się w walce z rakiem kolczystokomórkowym głowy i szyi.
![](/media/lib/92/n-warzywa-i-owoce-73f860c9e7e97639781153f352057da5.jpg)
Najlepiej jeść 10 porcji owoców i warzyw dziennie
23 lutego 2017, 12:10Zjadanie ponad 5 porcji warzyw i owoców dziennie (najlepiej 10) daje olbrzymie korzyści, zmniejszając ryzyko zawału, udaru, nowotworów i wczesnego zgonu. Generalnie im więcej ich jest w naszej diecie, tym lepiej.
![](/media/lib/317/n-babcia-z-wnuczka-031616c2d3b2cba32eebbe40957ad883.jpg)
Udało się odmłodzić komórki śródbłonka
8 sierpnia 2018, 12:00Dzięki nowemu związkowi uzyskanemu na University of Exeter udało się odwrócić efekty starzenia się komórek. Uczeni za cel wzięli mitochondria komórek śródbłonka, wyścielającego naczynia krwionośne. Podczas eksperymentów udało się aż o 50% zmniejszyć liczbę komórek, które z powodu wieku przestały się dzielić.
![](/media/lib/339/n-pizzamrozona-40dc7c4ccbed27653b7794bc60774c2d.jpg)
Wysoko przetworzona żywność skraca życie
12 lutego 2019, 08:52Szeroko zakrojone francuskie badania wskazują na związek pomiędzy konsumpcją bardzo wysoko przetworzonej żywności, a ryzykiem śmierci. Badaniami objęto dziesiątki tysięcy osób, których dietę monitorowano w latach 2009–2017. Okazało się, że spożywanie gotowych pokarmów, takich jak np. zakupionych w supermarketach gotowych dań, które wystarczy podgrzać, umiarkowanie zwiększa ryzyko zgonu.
![](/media/lib/313/n-najinfatu-ca9d445ace2cc767d7f2cd1b6ee3d213.jpg)
Ten embrion może ocalić gatunek. Na Ziemi pozostały tylko 2 samice nosorożca białego północnego
17 stycznia 2020, 05:20To niesamowite osiągnięcie może pomóc w uratowaniu nosorożca białego północnego. Przy życiu pozostały już tylko dwie samice z tego gatunku. Tymczasem naukowcom udało się właśnie uzyskać zdolny do przetrwania embrion. Powstał on z jaj pobranych od jednej z samic, które zapłodniono spermą od nieżyjących od dawna samców